Pálenku ředíme na požadovanou lihovitost destilovanou vodou potravinářskou. Lijeme ji vždy za stálého míchání do alkoholu. Voda musí mít stejnou teplotu jak destilát. Při nedodržení těchto zásad hrozí zakalení pálenky. Mnozí ředění provádějí minerálními vodami nebo převařenou vodou z kohoutku. Takováto voda může obsahovat velké množství minerálních látek (Ca,Fe,…), které způsobují zákal ředěného alkoholu. Takovýto zákal se velmi špatně odstraňuje, většinou je neodstranitelný. Proto pokaždé přepočítáme množství vody na malé množství destilátu (1dl) a ředění vyzkoušíme. Dojde-li k zákalu, je třeba zaměnit vodu za jinou. Teprve po odzkoušení ředíme větší množství destilátu.
Stupňovitost lihu, která má být zřeďována v objemových procentech | |||||||||||||
Množství vody v litrech, které je nutno přidat ke 100l lihu výše uvedené stupňovitosti, abychom ji snížili na stupňovitost uvedenou vlevo | |||||||||||||
stupeň zředěného lihu v % | 95 | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 | 55 | 50 | 45 | 40 | 35 |
90 | 6,4 | ||||||||||||
85 | 13,4 | 6,6 | |||||||||||
80 | 21,9 | 13,8 | 6,8 | ||||||||||
75 | 29,5 | 21,9 | 14,5 | 7,2 | |||||||||
70 | 39,2 | 31,1 | 23,1 | 15,3 | 7,6 | ||||||||
65 | 50,2 | 41,6 | 33 | 24,6 | 16,4 | 8,1 | |||||||
60 | 63 | 53,5 | 44,4 | 35,4 | 26,4 | 17,5 | 8,7 | ||||||
55 | 78,1 | 67,9 | 58 | 48,1 | 38,3 | 28,5 | 19 | 9,5 | |||||
50 | 96 | 84,7 | 73,9 | 63,1 | 52,4 | 41,8 | 31,3 | 20,8 | 10,3 | ||||
45 | 117,6 | 105,3 | 93,3 | 81,3 | 69,5 | 57,7 | 46,1 | 34,5 | 22,9 | 11,4 | |||
40 | 144,5 | 130,8 | 117,3 | 104 | 90,8 | 77,6 | 64,5 | 51,5 | 38,4 | 25,5 | 12,7 | ||
35 | 178,7 | 163,2 | 149,9 | 132,8 | 117,8 | 102,8 | 87,9 | 73 | 58,2 | 43,5 | 28,9 | 14,4 | |
30 | 224 | 206 | 189 | 171 | 154 | 136 | 119 | 102 | 85 | 67 | 50 | 33 | 16 |
25 | 287 | 266 | 245 | 224 | 204 | 190 | 162 | 142 | 121 | 101 | 80 | 60 | 40 |
20 | 382 | 356 | 330 | 304 | 278 | 253 | 227 | 202 | 176 | 151 | 125 | 100 | 75 |
15 | 540 | 505 | 471 | 437 | 403 | 369 | 335 | 301 | 267 | 234 | 200 | 166 | 133 |